Направи си сам водопад в страната: инструкции стъпка по стъпка

Съвременната концепция - ландшафтен дизайн, означава голям брой архитектурни сгради, както малки, така и големи. В мрежата можете да намерите много оригинални идеи за това как най-добре да проектирате вашия сайт. А подреждането на резервоар е много често срещано решение, защото шумът на водата успокоява и запълва района с необходимата влага и приятна атмосфера. Днес има много решения за това как да проектирате езерце. Едно от оригиналните решения е устройството на водопад. Ще бъдете приятно изненадани, че да направите водопад в страната със собствените си ръце няма да бъде трудно. Разбира се, за това трябва да работите усилено и да положите много усилия. Крайният резултат обаче ще ви зарадва. В тази статия ще се опитаме да ви разкажем за всички нюанси как да направите водопад.

Подходящо място

На първо място, трябва да намерите подходящо място за бъдещия водопад в страната. Ако изберете грешното място в страната, това може да предизвика редица трудности. И така, вземат се предвид следните нюанси:

 • Дори вашият водопад в страната да е малък, това е хидравлична конструкция. Следователно наблизо не трябва да има големи храсти и дървета. Защо? При горещо време корените на растенията, миришещи на влага, със сигурност ще се втурват към този резервоар. В резултат на това хидроизолационната защита може да бъде разрушена. И ако сте излели купа с бетон и сте положили много усилия, ще бъде жалко, ако корените просто унищожат цялата конструкция. Поради тази причина е по-добре да дарите дърво или храст в страната.
 • Не се препоръчва да се поставя водопад в страната в непосредствена близост до основата на къщата. Ако изведнъж има неизправност в работата му, фондацията може да се намокри и това може да провокира плесен, гъбички и други негативни последици от намокрянето на основата.
 • Ако в дачата на вашия сайт има хълм, то точно на това място направеният водопад ще изглежда много впечатляващо. Ако няма кота, тогава ще се справи равнина. Единственото условие е тя да не е ниска. Това се обяснява с факта, че вятърът ще откара всички листа и други отломки до най-ниската точка. По този начин водопадът в страната и водоемът ще бъдат силно замърсени.
 • Гледката към водопада в лятната вила трябва да бъде добра. Често във всеки ландшафтен дизайн изкуствените водопади се превръщат в ключова фигура. Ако това е във вашия случай, тогава водопадът трябва да се вижда от различни страни на вилата.

След като сте взели решение за местоположението в страната, трябва да преминете към други технически проблеми, например избора на материал.

Необходим материал

Ясно е, че няма да построите огромен водопад в страната, най-вероятно ще бъде мини водопад. Но дори за неговото производство е необходим специален материал. В някои случаи се изисква следният набор от материали:

 • PVC филм.
 • Фибростъкло.
 • Пластмасов контейнер.
 • Подсилваща мрежа.
 • Цимент.
 • Пясък.
 • Камъчета.
 • Кварцит.
 • Речен камък и така нататък.

Това е всичко за направата на резервоар. Освен всичко друго е необходимо също така да се избере помпено оборудване. В този случай ще бъде осигурен непрекъснат поток от мърмореща вода.

Избор на помпа за водопад

Основно си струва да се обърне внимание на мощността на устройството. Миниатюрен водопад в страната ще има достатъчно мощност на помпата в рамките на 0,1 kW.В допълнение към мощността на помпата, струва си да обърнете внимание и на нейното налягане. Налягането ще повлияе на скоростта на потока на водата във водоема в страната.

Има два вида помпа:

 1. Потопяем.
 2. Повърхност.

Потопяемите помпи са с малки размери и практически безшумни по време на работа. Монтажът му се извършва директно в купата на самия резервоар.

Важно! Ако не планирате да използвате резервоара за водни процедури, по-добре е да не инсталирате помпата в долната част на резервоара. Ако не, тогава това би било чудесно решение.

Повърхностната помпа е монтирана на отделно място от резервоара. По време на работа издава шум, така че трябва да се внимава да се неутрализира. Накратко, неприятностите при инсталирането на повърхностна помпа са повече, отколкото при потопяема помпа.

Дълбочината на резервоара

Когато избирате дълбочина, трябва ясно да разберете целта, която преследвате. Ако допълнително искате да плувате в него, тогава дълбочината трябва да бъде поне 1,5 метра. Ако имате малък къщен парцел във вашата селска къща, тогава такава комбинация ще бъде много ефективна. Ако това е изключително декоративен водопад в страната, тогава дълбочината до 200 мм ще бъде достатъчна. В този случай трябва да се притеснявате за декорирането на дъното и околната зона.

Съвет! Ако искате да отглеждате различни растения и животни в езерцето, тогава дълбочината ще бъде по-голяма и равна на 1,5 метра.

Формата на резервоара

Тук няма строги правила и ограничения. Например, някои са привлечени от изкуствеността. А някои предпочитат строги форми. Освен това формата на купата до голяма степен се определя от това каква ще бъде тя. Има опции, използващи готова пластмасова или метална купа. В този случай той напълно ще повтори формата на тази вложка. Ако няма да се използва, тогава можете да създадете абсолютно всяка форма на резервоар със собствените си ръце.

Инструкции за направата на водопад

И така, стигнахме до основния въпрос на тази статия. Тук ще ви предоставим практическо ръководство и инструкции стъпка по стъпка. Ще разберете в каква последователност трябва да се извърши една или друга работа.

Маркиране

На първо място, територията е маркирана. За да направите това, можете да използвате канап, червен плътен конец или просто да капнете кант с лопата. Тоест, необходимо е да се положат всички усилия, така че преди да изкопаете дупка, да имате конкретните очертания на бъдещия резервоар в страната.

Изкопаване на яма

Това е най-трудният процес за изграждане на водопад в страната. Особено ако дълбочината на резервоара е около 1,5 метра. В процеса на копаене трябва незабавно да разберете в каква посока ще се намира водопадът. Така ще излеете цялата земя на едно място. Когато копаете, трябва да се вземе предвид фактът, че дъното ще трябва да бъде покрито с пясък и натъпкано. Следователно дъното трябва да е относително плоско.

Съвет! Ако по време на копаенето стените започнат да се рушат, след това ги навлажнете с вода и овен. Така те ще запазят формата си.

Ако помпата за водопада в страната е потопяема, веднага изкопайте малка депресия за нея, както и за захранващия маркуч. Това е важно, защото в противен случай маркучът просто ще плава. От естетическа гледна точка това не е съвсем красиво.

Хидроизолация

В нашия случай плътният PVC филм ще действа като хидроизолация. Обърнете внимание на факта, че това е цяло платно. Филмът трябва да обхваща цялата площ на резервоара. Когато е предвиден жлеб, не забравяйте да оформите филма до подходящата форма. Целостта на мрежата е важна. Въпреки че е възможно да се закачи PVC филм, това ще бъде слабото място на целия резервоар и водопада.

В резултат на това филмът трябва да излиза навън с поне 500 mm. Дъното на филма може постепенно да се постави с речни камъни. По този начин филмът ще бъде притиснат, както и ще формира дъното и бреговата линия.

Цялата работа трябва да се извършва внимателно. В крайна сметка едно рязко движение и вие повреждате филма.На този етап филмът също трябва да се издигне до пързалката, върху която ще има водопад. Като алтернатива можете да полагате големи камъни във форма на плоча. Те могат да бъдат закупени в най-близката кариера. Уверете се, че няма остри ръбове на всички камъни. Когато поставяте камъни на водопад, ако те са равни, проверете нивото, така че да има подходящ наклон.

Съгласно тази схема целият резервоар е хидроизолиран. Основните елементи тук са PVC фолио, което се притиска към речни камъни. Между другото, те трябва да бъдат разположени така, че напълно да скрият черния филм.

Обърнете специално внимание на маркучите, през които ще тече водата. Камъните не трябва да ги мачкат и други подобни.

Образуване на каскада

Част от това вече е написано по-горе. Използвайки голям камък, трябва да организирате някакви малки площи. Необходимо е да се реши каква стъпка ще бъде между сайтовете и колко ще има. Що се отнася до височината на целия водопад в страната, би било добре, ако той се издигне поне на 1,5 метра над нивото на почвата.

Обобщавайки цялата работа, се оказва, че процесът на полагане на филма, монтаж на помпено оборудване и формирането на дъното и бреговата линия се извършват едновременно. Освен това се извършва декорация, която ще бъде обсъдена допълнително.

Декорация на езерце и водопад

По желание дъното може да бъде допълнително оборудвано с оригинално осветление. Подсветката се поставя между камъни по хаотичен начин или в дадена форма. Също така, камъни трябва да се полагат върху малка част от бреговата линия, за да придадат на цялата конструкция определен декоративен ефект. В резултат на това ще можете да постигнете следния резултат:

Този водопад „направи си сам“ в страната на снимката ясно показва, че процесът на работа не е толкова труден. Най-важното е стриктно да следвате технологията, да закупите надеждно помпено оборудване и да имате желание да създавате във вашата селска къща! В резултат на това ще можете да създадете красив ъгъл на територията на ландшафтния дизайн с прякото участие на водопада.

Дизайнерски решения за декорация

Освен това към цялата информация ви предлагаме да разгледате няколко оригинални дизайнерски идеи за подреждане на водопад в страната със собствените си ръце. Нека разгледаме някои оригинални идеи:

 • Каскада на водопад... В този случай водата ще слезе няколко стъпала. Те могат да бъдат с различни форми и размери. Освен това камъните могат да се използват за създаване на стъпала от различни цветове. Резултатът ще бъде грандиозен.
 • Водопад от планински поток... В този случай водопадът в дачата плавно ще тече по склона, облицован с речни камъни. Този поток може да бъде криволичещ. Разбира се, това решение ще изисква повече място.
 • Прав водопад... Ако предпочитате класическата версия на водопада, тогава не се притеснявайте. Водата може незабавно да попадне във водното тяло без никакви пречки. Определено ще ви трябва мощна помпа за водопада. Но резултатът ще бъде впечатляващ.

Заключение

И така, ние разгледахме с вас всички характеристики на това как да направите водопад в страната със собствените си ръце. Ако имате собствен опит в тази работа, споделете го, като оставите коментари за тази статия. Освен това ви каним да гледате интересно видео:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство