Как да изградите фонтан в страната със собствените си ръце

Съвременните ландшафтни дизайни включват голям брой всякакви сгради и елементи, които ви позволяват да създадете райско кътче в района. Например, фонтан, дори и най-малкият, ще придаде на вашия сайт някаква оригиналност. Ако мислите за реализиране на такъв проект, тогава не бива да ви плашат. Напълно възможно е да направите сами фонтан за лятна резиденция. За да направите това, трябва да използвате своята изобретателност и малко желание. Тази статия също е подготвена да помогне. От него можете да научите как да изградите фонтан със собствените си ръце.

Защо ти трябва фонтан

Главно фонтанът прави незаличимо впечатление на всички хора в страната. В крайна сметка всеки знае факта, че можете да наблюдавате как водата тече с часове. Ето защо, ако редовно имате гости във вашата дача, тогава такава структура ще даде на вашата комуникация по-искреност. Това е само безкрайното мърморене на водата.

Освен това почивката близо до водата е полезна. Водната стихия ще ви зареди с положителна енергия, за да създадете нови идеи. Също така водата облекчава стреса, умората и дава спокойствие и спокойствие. Наистина ще се почувствате в хармония със света около вас. И ако допълвате тази сграда в страната с оригинално осветление, красиви фигурки и така нататък, тогава крайният резултат е много оригинална картина. Само си представете, през нощта или вечер водата пада и блести в различни цветове. Това наистина е хипнотизираща гледка. Изглежда, че тези причини са достатъчни, за да разберете - фонтанът ще бъде в страната!

Къде да инсталирате

Ако сте изгорени с идеи за създаване на фонтан, тогава на първо място трябва да определите мястото, където ще бъде монтиран. Не трябва да се инсталира на пряка слънчева светлина. В противен случай това може да доведе до факта, че водата просто започва да цъфти. И поради честата смяна, консумацията на вода също ще се увеличи значително. Това е добре, ако имате автономен водоизточник и ако имате градски.

Наред с други неща, не се препоръчва да се поставят дървета в близост до този резервоар или по-скоро обратното. Падащите листа и клони от дървото бързо ще замърсят вашия фонтан. Най-лошото от всичко е, че корените на дърветата могат да унищожат цялата структура на резервоара. Поради тази причина изберете място възможно най-далеч от дърветата.

За предпочитане е да поставите декоративен фонтан за лятна резиденция в зона за отдих. Много е добре, ако уличната чешма е разположена в такава зона на градината, където ще бъде напълно видима. Така че, ако вече сте решили местоположението на бъдещия фонтан, трябва да обърнете внимание на декоративния аспект.

Форма на фонтана

Направи си сам фонтани в страната на снимката в тази статия са представени в различни форми и форми. Ако говорим за най-често срещаните фонтани за дома, те са струйни фонтани. Това означава фонтан, в който струята е насочена нагоре и може да бъде разделена на няколко потока. Това е класическата и най-проста версия на това как да организирате мини езерце с фонтан в страната.

Фонтан за езерце в страната може да има строга квадратна форма или кръгла. Те също могат да бъдат овални или с множество ъгли. Що се отнася до допълнителните декоративни фигури, той не винаги се нуждае от това. Обикновено ще е достатъчно да маркирате границите му с красива страна. Освен това е важно тази структура да се вписва прекрасно в цялостния ландшафтен дизайн и да отговаря на стила в страната.Тоест, ако прилежащата ви територия във вашата селска къща е много малка, тогава не бива да изграждате огромен фонтан, който да фокусира цялото ви внимание върху себе си. Тя трябва да допълва цялата картина.

Сортове

Преди да направите фонтан в страната със собствените си ръце, трябва да вземете решение и за външния му вид. Днес има 3 основни разновидности от него:

  1. Потопяем.
  2. Стационарен.
  3. „Падаща вода“.

Най-лесното за изпълнение от всичко по-горе е потопяемо. Тя се различава по това, че потокът от вода бие директно от резервоара. Потопяема помпа е спусната до дъното на резервоара и дюзите за създаване на струя могат да бъдат много различни. Височината на струята се определя от мощността на помпения агрегат. Такъв фонтан може да бъде с малки размери.

Що се отнася до стационарния, то е много по-трудно да се изгради. Обикновено такава сграда включва статуи, скулптури и всякакви декоративни елементи. Разбира се, което го прави по-трудно, но визуално ще изглежда много по-впечатляващо от малък потопяем фонтан в страната.

"Падаща вода" означава комбинирана композиция, която включва малък водопад и фонтан. Тоест водният поток не просто пада върху водата, а е насочен към каскада от камъни. Чрез тях водата се връща обратно и циркулира в кръг през помпата и целия резервоар.

Подготвителни дейности

Важно е да разберете, че фонтанът „направи си сам“ без помпа в страната е много трудно да се направи. Поради тази причина, на първо място, е необходимо да изберете подходяща помпа, която да може да изпомпва необходимия обем вода. Що се отнася до избора на помпата, важно е да се вземат предвид някои характеристики. Ако резервоарът в страната е малък, тогава не трябва да купувате много мощна помпа. В противен случай водната струя ще се издигне много високо и ще пръска наоколо. От друга страна, помпата, която е твърде слаба в голям резервоар, ще създаде малък поток, но всъщност е възможно повече.

Освен помпата е необходим и друг материал. Например, полиетилен, който се разпространява по цялото дъно на резервоара. Необходими са и речни камъчета, с които можете да разположите дъното и ръбовете. В зависимост от вашата идея може да се наложи и пясък. Всъщност има доста идеи. В тази статия можете да намерите фонтани в страната на снимката в различни дизайни. Тук можете да използвате стари гумени автомобилни гуми, керамика, стъкло и много други.

Съвет! Избраният материал за направата на фонтан в страната със собствените си ръце трябва да бъде устойчив на резки промени в температурата.

Освен всичко друго, за хидравлично оборудване и вода е необходим специален резервоар. Резервоарът може да се купи готов или да го направите сами. За да направите това, цялата работа се извършва в следната последователност:

  • Изкопайте яма с подходяща форма.
  • Изсипете малък слой пясък на дъното на ямата и подсилете страничните стени с тухли.
  • След това цялата яма трябва да бъде покрита с найлоново фолио. Важно е филмът да е солиден.
  • Необходимо е временно да фиксирате филма по горния ръб. След това напълнете дъното на ямата с декоративни камъни. По този начин полиетиленът ще бъде здраво закрепен. Не се препоръчва използването на камъни с остри ръбове. Те могат да повредят филма.
Съвет! За да се предотврати повишаване на нивото на водата в резервоара, е наложително да се изгради аварийно изтичане на вода.

Монтаж на помпено оборудване

Така че, ако ямата е напълно готова, трябва да продължите с монтажа на помпения агрегат. Принципът на работа на помпата е много прост тук. Водата се хвърля в резервоара през дюзата, тя навлиза в тръбопровода, претърпява грубо и фино почистване и след това пречистената вода отново преминава през дюзата.

Начинът на инсталиране на помпата зависи от вида на оборудването. Помпата за фонтан в страната може да бъде потопяема. В този случай той се намира в центъра на резервоара. Не е необходимо да се фиксира по никакъв начин, тъй като има определено тегло. Той е идеален за малки фонтани в страната.Има и повърхностен фонтан. От името му е очевидно, че не трябва да се потапя във вода. Разположен е на повърхността в непосредствена близост до резервоара и фонтана на лятната вила. Връзка на помпата трябва да се извършва съгласно съществуващите инструкции от производителя. По тази схема в страната се прави декоративен фонтан. Сега ви каним да разгледате още едно оригинално решение за производството на фонтан.

Фонтан от полистоун

Polystone е изкуствен камък. Той едновременно съчетава изящество и изтънченост, което прави този материал в търсенето при производството на фонтан. Най-вече на пазара или в магазина се продават готови фигурки от техния полистон. Трябва да изберете подходящ и да го доставите на вашия парцел.

За монтаж се прави и специален резервоар. И така, готовата фигурка може да бъде инсталирана в центъра на резервоара. Задължително е на помпеното оборудване да се монтира филтър, който ще поддържа водата чиста и няма да има неприятна миризма. Градинските фонтани Polystone за летни вили ще се превърнат в истинска украса на целия ландшафтен дизайн.

Заключение

Така че, както видяхме, направеният фонтан в страната ще бъде чудесно допълнение към ландшафтния дизайн. Можете да го направите сами. Подготвеното видео, което е в края на тази статия, също ще ви помогне в тази работа. Надяваме се, че този материал ви е помогнал да разсеете мита, че е невъзможно да направите фонтан със собствените си ръце в страната!

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство