Лунният календар на градинаря за април 2020 г.

Съвременният градинар няма да стъпва без проверка на лунния календар. Науката е доказала, че спътникът на Земята има значително въздействие върху природата, растенията и дори благосъстоянието на хората. В лунния цикъл има благоприятни, неутрални и неблагоприятни дни за всеки вид градинарска работа. Можете да вярвате или не, но практиката показва, че този, който се придържа към препоръките, винаги получава най-добрия резултат. Следователно лунният календар на градинаря за април 2020 г. определено заслужава внимание.

Фази на луната през април 2020 г.

Сателитът на Земята не просто се движи около голяма планета, Луната има сериозно въздействие върху много аспекти от нашия живот: тя е отговорна за приливите и отливите в океаните, може да ускори или забави растежа на косата, да повлияе на кръвното налягане и други аспекти на здравето. Но за градинарите и градинарите друга способност на Луната е много по-важна - да влияе на растенията.

Когато се занимавате с градинарство, има четири основни фази на луната, като например:

 • Новолуние;
 • пълнолуние;
 • Восъчен полумесец;
 • намаляваща луна.

Във всяка фаза се препоръчва да се занимавате само с определени видове градинарски работи. Във всеки месец от годината има и дни, когато е по-добре собственикът просто да си почине и дори да не се приближава до растенията.

През април 2020 г. лунните фази ще се редуват в този ред:

Внимание! „Рецептите“ на Луната са универсално ръководство за всички жители на Русия. Струва си обаче да се има предвид огромният размер на страната и наличието на различни часови зони в нея. Ето защо се препоръчва на градинарите от Изтока да добавят един ден към календара.

Какво да правим за градинарите според лунния календар през април 2020 г.

Градинарите няма да имат време да скучаят през април. В средата на пролетта слънцето вече се затопля, земята се размразява - идва времето за подготвителна работа на площадката и засяване на ранни култури. Преди да направите нещо, трябва да проверите лунния календар на градинаря за април 2020 г. Според фазите на спътника препоръките за този месец ще бъдат следните:

 1. По време на новолунието трябва да почистите миналогодишната плевели, обработка на почвата с пестициди и хербициди, прищипване на разсад, повърхностно разрохкване на почвата, малко поливане. В наши дни не можете да сеете и засаждате културни растения, да обработвате дълбоко земята.
 2. На нарастващата луна календарът препоръчва да се изкопае почвата добре, да се сее, засажда и пресажда тези култури, които дават плодове над земята. Във фазата на растеж влиянието на спътника върху подземната, кореновата, част от растенията е минимално. В същите дни трябва да подхранвате почвата с минерални торове, да поливате градината и разсад.
 3. В пълнолуние, според календара, е необходимо да се изтънят засаждането, плевенето на градинските лехи, "обявяване на война" на плевели и вредители. В дните на пълнолунието (три дни преди пълнолунието и три дни след него) не трябва да прищипвате разсад и да прищипвате растения в оранжерии.
 4. Намаляващата луна има благоприятен ефект върху кореновата част на растенията. Затова в тази фаза на календара трябва да започнете да засаждате кореноплодни, бобови, луковични култури. Време е да изтъните разсада, да започнете борба с вредителите, да захраните градинските растения и разсад с органични вещества.

Коментирайте! Още по-големи резултати могат да бъдат постигнати, ако работата в градината се извършва, като се вземе предвид зодията, в която се намира луната в определен ден. Известно е, че има по-плодородни знаци като Скорпион, Риби (1-3 април) и Рак (11-12).

Благоприятни дни

Специално внимание трябва да се обърне на календара на сеитбата и неговите препоръки при засаждане на растения. За да покълнат добре семената, разсадът е приятелски и здрав, а реколтата е щедра, за сеитба на семена трябва да се избират само благоприятни дни от лунния цикъл.

Лунният календар за засаждане за април може да бъде разделен по вид растение. Опитните градинари знаят, че по време на периода на упадък (третата и четвъртата фаза) сателитът стимулира растенията да достигнат надолу - да развият кореновата система. По това време можете да направите такава работа:

 • сейте репички, лук в оранжерията;
 • вземете засаждане на картофи за яровизация;
 • растителни култури, които са устойчиви на студ (моркови, дайкон, чесън, корен магданоз) под филма.

В първата и втората фаза (периода на растеж) Луната има благоприятен ефект върху надземната част на растенията: цялата зеленина, като че ли, се простира нагоре. Затова календарът препоръчва на градинарите да заемат онези култури, които дават плодове над почвата. Този период от месеца е чудесно време за следните работни места:

 • засяване на разсад от домати, чушки, патладжани;
 • гмуркане и прищипване на зеленчукови култури в оранжерията;
 • засяване на зеленина, зеле, кресон под филма.

Неблагоприятни дни

Лунният календар на растенията за април 2020 г. дава на градинарите „зелена светлина“ за почти всеки ден от месеца. В този цикъл няма да има неблагоприятни периоди. Но в дните на новолуние и пълнолуние априлската луна не препоръчва да се извършват такива градински работи като:

 • засяване на семена;
 • засаждане на разсад в земята;
 • гмуркане на разсад;
 • присаждане на всякакви растения.

Съвет! Не трябва да се опитвате да заблуждавате природата. Можете да почивате два дни в месеца. Ако наистина искате да работите в градината, по-добре направете нещо неутрално: плевене, мулчиране, торене.

Лунният календар за сеитба за април 2020 г.

През април е време да започнете да гмуркате разсад, да засявате зеленина, къпини в затоплената почва, да засаждате ранни сортове картофи - няма да се налага да седите скръстени! Всяко градинско растение има свои "любими" лунни дни, така че е по-добре собственикът да следва препоръките от таблицата.

Растение

Ден от месеца

Краставици

7, 11, 12, 18

Салата и зеленчуци

8, 12, 18

Домати

8, 11, 18

чушка

7, 12, 18

Патладжан

8, 11, 12

Скуош, тикви, тиквички

7, 12, 18

Картофи

2, 3, 21, 24, 26, 29, 30

Репички, дайкон, репички

2, 20, 23, 25, 26, 29

Цвекло, моркови

3, 20, 21, 24, 25, 30

Пъпеши и кратуни

7, 11, 12, 18

Бобови растения

8, 11, 12, 18

Зеле

7, 8, 11, 12, 18

Лък

2, 3, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 29, 30

Какво да правим за градинарите според лунния календар през април 2020 г.

Тези, които предпочитат градина пред градина, също няма да седят безучастни през април. Работата в градината започва с първата топлина на пролетта: щом снегът се стопи и земята се разтопи, е време за резачка и гребла.

Лунният календар на градинаря и градинаря за април 2020 г. регламентира следния график:

 1. От 9-ти до 16-ти, благоприятен период за вкореняване на мустаци в ягоди, наслояване на малини и касис, както и на пъпки овощни дървета.
 2. На 4-16 април и 18-20 април градинарят може да прави плевене, изтъняване и подрязване на ненужни мустаци.
 3. На 4-ти и 6-ти лунният календар предписва образуването на корони и храсти (подрязване на градината), изтъняване на клони, прищипване на млади издънки.
 4. От 9 до 16 април можете да прилагате торове в корена. Дърветата и храстите се поливат с разтвор на минерални комплекси или се използват органични вещества.
 5. 1-3 и 23-30 числа - периодите, в които лунният календар дава на градинарите зелена светлина за всяко листно хранене.
 6. В периода 9-16.04 спътникът поддържа всякакви земни работи (обработка на почвата, изкопаване на градина, ограждане на храсти и млади дървета, оран на тревни площи).
 7. До средата на април лунният календар препоръчва да се прави тревата (засяване на нова трева и косене на стари).

Сателитът позволява засаждане на нови дървета и храсти в градината през първата половина на месеца - от 9-ти до 16-ти.Във фазата на растеж всички растения се вкореняват по-добре, пускат корени по-бързо и умират по-рядко.

Важно! Според лунния календар най-благоприятните дни за градинар през април ще бъдат: 8, 11 и 12 за овощните дървета, 7, 8 и 12 за работа с храсти и ягодоплодни култури.

Благоприятни дни за присаждане и присаждане на растения

Градинарите знаят, че най-трудната част от тяхната работа е присаждането и изрязването на дървета, грозде и храсти. Възпроизвеждането на културни растения по такива начини изисква значителен опит, задълбочени познания и дял от късмет. Лунният календар и избраният въз основа на него ден могат да донесат късмет на градинаря.

През април 2020 г. най-благоприятният период за присаждане и присаждане ще бъдат дни от 9-ти до 16-ти. Сателитът на Земята гарантира, че по това време растенията ще пуснат корен най-добре, тъй като жизнеността на посевите през този период от месеца е в своя пик.

Благоприятни дни за почивка

Градинарят и градинарят няма да имат време за почивка през април - този месец е много благоприятен за всякакъв вид работа на сайта. Лунният календар за кацане за април 2020 г. показва, че можете да работите на земята почти всеки ден.

Собственикът на зеленчукова градина или градина може да се отпусне само в дните на ново и пълнолуние.

Заключение

Лунният календар на градинаря за април 2020 г. ще бъде отличен помощник за добър стопанин. В дните, когато спътникът поддържа, растенията се вкореняват по-добре, растат по-бързо, абсорбират добре торове от почвата, понасят по-лесно бутонизирането, присаждането и прищипването. Познавайки благоприятните и неблагоприятни дни от месеца и спазвайки препоръките на лунния календар, градинарят ще може да постигне отлични резултати на своя сайт.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство