Лунният календар на градинаря за август 2020 г.

Август е не само последният топъл месец, но и времето за интензивна работа в градината. Това е прибиране на реколтата и подготовка за консервация, подготовка на лехи за зимни насаждения. И за да може работата да донесе положителни резултати, трябва внимателно да проучите лунния календар на градинаря за август 2019 г.

Лунният календар на градинаря и градинаря за август 2019 г.

През последните летни дни летните жители свалят отглежданата реколта, тъй като ако закъснеете със събирането, презрелите плодове, зеленчуци, билки и кореноплодни растения бързо се влошават, съхраняват се по-малко и губят представянето си.

През август те събират:

 • ранно узрели сортове плодове;
 • краставици, патладжани, чушки;
 • зелени;
 • горски плодове;
 • домати;
 • картофи;
 • тиквички, тиква, тиква;
 • лук чесън.

Също през август лехите се подреждат, сее се зелен тор, засаждат се многогодишни култури, облагородяват се дървета и храсти.

При работа в градината е необходимо да се вземат предвид благополучните дни през август според лунния календар.

Фази на луната

1 август - новолуние. По това време градинарите си правят почивен ден.

От 2 до 14, по време на лунния растеж, се препоръчва да се извършат:

 • трансплантация на декоративни и ягодоплодни храсти;
 • бране на плодове и плодове;
 • засяване на ранно узряващи зеленчуци, репички, дайкон и китайско зеле;
 • събиране на пикантни, лечебни билки и семена за съхранение;
 • санитарна резитба на храсти;
 • подготовка на резници за размножаване.

15 август - пълнолуние. Този ден е за релакс и забавление.

16-29 - заминаващата луна. На този ден се провеждат следните събития:

 • подготовка на легла;
 • събиране на корени и плодове;
 • подготовка на консерви за зимата;
 • подстригване на мустаци, трансплантация на ягоди и ягоди;
 • бране на картофи;
 • насажденията се третират за вредители и болести;
 • възпроизвеждане на сортовете, които харесвате, чрез присаждане;
 • прибиране на събраните кореноплодни култури за съхранение.

30 август - новолуние. По това време градинарите си почиват.

31 август - съживяващата се луна. По това време можете да похарчите:

 • засяване на зелено торене;
 • обработка на дървета и храсти;
 • подрязване на рози;
 • вкореняване на резници;
 • санитарна резитба;
 • изкопайте почвата;
 • мулч легла с ягоди;
 • засаждане на млади разсад.

Пълнолуние и новолуние - пиков лунен ден. През този период е необходимо да се откаже работата в лятната вила, тъй като това няма да е от полза, а напротив, ще доведе до увяхване на растенията и тяхната смърт.

Нарастващата луна - по това време растенията получават жизненост. Тази фаза има положителен ефект върху реколтата от плодове, зърнени и бобови култури, зеленчуци.

Намаляващата луна - има положителен ефект върху растенията, които дават плодове от кореноплодни култури.

Таблица на благоприятните и неблагоприятни дни през август

За да отгледате повторна култура, трябва да сеете само бързо узряващи сортове и да вземете предвид метеорологичните условия. Календар за засаждане на семена за август 2019 г .:

Култура

Благоприятни дни за засаждане през август

Синьо, домати, зелени и чушки

8, 9, 16-18, 27, 28

Кръстоцветни

1, 4, 5, 8, 9, 27, 28, 31

Лък

4, 5, 8, 9, 14, 21-23

Чесън

8, 9, 21-23, 27, 28

Важно! Зеленци, чушки, сини и домати се засаждат само в оранжерии или под кинослот, тъй като през август дните остават топли, а нощите стават хладни.

Неблагоприятни дни за работа в градината са: 10-12, 26.

Народни знаци:

 1. Ако на 1 август е облачно, ще вали през целия месец.
 2. Дъждовното време на 2, 14 август и 27 септември обещава богато плододаване през следващия сезон.

Лунният календар на градинаря за август 2019 г.

В последните топли дни, след като се запознаят с календара за градинари, летните жители продължават да извършват сеитба. За това се използват култури с ранен период на узряване и при засаждане е необходимо да се следва прогнозата за времето.

Лунният календар за сеитба за август 2019 г.

През август летните жители пресяват копър, репички, маруля и китайско зеле. Тъй като колкото по-кратки са светлите часове на деня и колкото по-хладна е нощта, толкова по-бързо ще поникнат семената и може да бъде събрана добра реколта. Копърът, растящ в по-хладно време, расте буйно, ароматно и не цъфти дълго време. Изрязването се извършва своевременно, тъй като брашнестата мана може да се появи в културата в края на лятото и болното растение не може да се съхранява.

Ако семейството има деца, тогава, придържайки се към лунния календар за сеитба за август, можете да засадите ранно узрял сладък грах. Той не само ще зарадва членовете на домакинството, но и ще обогати почвата с микроелементи.

Също така през август, като се вземе предвид лунния календар, можете да засадите сортове крайно зреещи краставици. Но в края на месеца, за да се предпазят посевите от спад на температурата, те се покриват с агрофибър или филм.

Важно! Ако следвате всички препоръки на календара за сеитба за август 2019 г., тогава получената реколта ще лежи дълго време, летните жители ще могат да засадят нова партида от рано узряващи култури и да направят вкусни, здравословни препарати.

Ако реколтата е събрана, леглото остава празно, тогава август е времето, когато трябва да засеете зелено торене. Ако мястото е предназначено за сеитба на ранни, пролетни зеленчуци, то се засява с ечемик, овес или фацелия. Можете да използвате и бобови растения. Засаждането на горчицата трябва да се отложи до по-късен период, когато атаката на кръстоцветната бълха отшуми.

Важно! Горчицата не се засява в лехите, където в бъдеще ще растат репички, дайкон и зеле.

Последният топъл месец е времето за подготовка на зимното чесново легло. За това място, където са растяли картофи, бобови растения, краставици, кръстоцветни и домати. Важно е мястото да не се наводнява по време на топенето на снега и да се намира на хълм. Ако леглото е свободно и чесънът е засаден в края на септември, тогава той може да се използва с полза. За целта отглеждайте сидерати, които ще имат време да узреят преди настъпването на слана: боб, грах или нахут. Ако няма време за засаждането им, тогава градинското легло по време на копаенето се пълни с компост, суперфосфат и калиев сулфат. Дозировката се изчислява стриктно в съответствие с инструкциите.

Лунният календар на градинаря за август 2019 г.

Август е времето за събиране на плодове, плодове, зеленчуци, билки и кореноплодни култури. В края на месеца почти всички плодови и ягодоплодни култури спират да дават плодове. Като се вземе предвид лунният календар за засаждане за август, в градината се събират ябълки, круши, черешови сливи, цариградско грозде, касис, морски зърнастец и много други. Съвети за начинаещи градинари:

 1. Ябълки и круши - за дългосрочно съхранение плодовете се събират неузрели. За да приготвите консерви за зимата, те трябва да са в пълна зрялост.
 2. Сливата и черешата се отстраняват рано сутринта, докато плодовете се отделят заедно с дръжката. Събраните плодове трябва да се консумират незабавно пресни или да се приготвят за зимата.

Освен прибирането на реколтата, има много изоставания в работата преди зимата. Като:

 1. Грижа за ягоди. На 15 август приключва събирането на ремонтантни сортове и започва засаждането на отрязаните мустаци. След прибиране на реколтата, отстранените повредени листа се отстраняват от старите храсти, премахват се излишните мустаци, извършва се торене с калиев фосфор, лехите се мулчират със слама или суха зеленина.
 2. Подрязване на малини. Неремонтираните сортове се нуждаят от него. Всички плодни, повредени и сухи издънки се съкращават под пън с размер не повече от 10 см. За да не претоварите храста и да получите много плодове за следващата година, трябва да оставите не повече от 15 силни, здрави, млади издънки.
 3. Третиране на градината от вредители и болести.

Благоприятни дни за размножаване на плодови и ягодоплодни култури

През август вкоренените резници от касис и цариградско грозде се отстраняват от приюта, последвано от засаждане на постоянно място. Мястото за кацане трябва да е слънчево и защитено от поривисти ветрове. Също така този месец се извършва вкореняване на клони и размножаване чрез разделяне на храста.

Също така, в началото на месеца, костилковите овощни дървета се размножават чрез инокулация. Най-често срещаният метод е Т-образен. В края на месеца те проверяват степента на оцеляване и започват да подготвят дървото за дълго зимуване.

За да бъде успешното вкореняване, трябва да се запознаете с лунния календар за сеитба за август. Благоприятни дни за размножаване на ягодоплодни храсти: 2, 3, 14, 15 август.

Дни благоприятни за почивка

Август е богат на православни празници, през които трябва да отложите работата в градината и в градината. Какви празници очакват агрономите през последния месец на лятото:

 1. 14 август. Първи спа - при работа в градината резултатът ще бъде нулев.
 2. 19 август. Втори спасител - на този ден трябва да си починете и да се забавлявате, а също така да забравите за работата в градината. Този празник е забулен в народни знаци: ако изядете ябълка и си пожелаете заветно желание, то ще се сбъдне. Каквото и да е времето (ясно или облачно) по това време, същото може да се очаква и през януари, ако денят е дъждовен, тогава повечето зимни дни ще са облачни.
 3. 28 август. Успение - на този ден според лунния календар започва „младото индийско лято“. На този празник градинарите си почиват и се молят за добра реколта. Ако времето е слънчево, септември ще бъде облачно и дъждовно. Ако помогнете на нуждаещите се в този ден, събраните плодове ще запазят полезните си свойства и ще лежат дълго време.

Заключение

Лунният календар на градинаря за август 2019 г. е незаменим помощник за летните жители, които отглеждат култури. Ако засаждате в благоприятни дни, тогава няма да останете без реколта. И ако пренебрегнете фазата на новолунието и пълнолунието, тогава цялата работа ще отиде на вятъра. Трябва също така да се помни, че нарастващата луна има благоприятен ефект върху растенията, които произвеждат надземни култури, а намаляващата луна има благоприятен ефект върху кореноплодните култури.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство