Календар на градинарите за септември 2019 г.

Календарът на градинаря за септември 2019 г., както и градинарят, ще помогне да се извършат есенни селскостопански работи с най-висока производителност. Първият месец на есента съобщава, че зимата е „точно зад ъгъла“. Дойде време за прибиране на реколтата, подготвяйки я за съхранение.

Лунният календар на градинаря за септември 2019 г.

С началото на първия месец на есента растенията започват да се подготвят за зимата. Наближава времето на падащите листа. Градинарите и фермерите на камиони имат повече работа. Необходимо е да имате време да направите санитарна резитба на храсти и дървета. На първо място се премахват всички сухи и болни клони. Местата на разфасовките се обработват с градински лак. За да направите резитбата безболезнена и да даде положителен резултат, календарът на градинаря за септември ще помогне, но също така ще бъде полезен за други цели.

Есента е времето за събиране на гъби, горски плодове, лечебни билки и други градински и градинарски култури

Месецът е благоприятен за засаждане на разсад от малини, цариградско грозде, касис и други храсти. Те ще имат време да пуснат корени преди зимата, а вегетационният период вече ще започне в началото на пролетта. Ако трябва да размножите цариградско грозде или касис, тогава календарът отново ще дойде на помощ. В благоприятни дни се изрязват едногодишни издънки от храсти за резници. Те се засаждат веднага в подготвената почва или се съхраняват до пролетта. Септември е благоприятен за засаждане на ягоди, ягоди. Растенията също ще имат време да пуснат корени преди зимата.

Важно! След резитбата всички клони, паднали листа се отстраняват допълнително от насажденията и се изгарят, за да унищожат вредителите.

Зеленчукопроизводителите не могат без градинарски календар за септември. През есенния месец започва прибирането на кореноплодни растения, домати, патладжани и други зеленчуци. На юг все още можете да засадите репички, зеленчуци за салата и да получите реколта, преди да дойде зимата. Календарът ще помогне на градинаря с ранно засаждане на чесън. Засаждат го на дълбочина 12 см, за да има време да пусне корени, но да не се изкачи до зимата.

Според календара през първия месец на есента вече можете да изкопавате пръст на празни места, да добавяте компост, хумус или оборски тор. Време е да подготвим леглата за следващия сезон.

Фази на луната през септември 2019 г.

Има общо 8 фази:

 1. Новолуние. Произходът на Луната е почти невидим на небето.
 2. Младата луна се вижда във формата на тънък полукръг.
 3. През първата четвърт се виждат 50% от жълтия кръг.
 4. Във фазата на престой повече от половината луна се вижда ясно.
 5. Пълнолунието е час пик, когато целият жълт кръг се вижда ясно на небето.
 6. Фазата на затихване продължава от пълнолунието до момента, в който на небето може да се види половината луна.
 7. През последната четвърт можете да наблюдавате как останалата половина от жълтия кръг бавно намалява по размер.
 8. Последната фаза е застаряващата луна. През този период той намалява и става напълно невидим на небето.

Растежът на луната през септември се наблюдава от 1 до 13, а новолунието пада на 28-ми.

Всяка фаза има положително или отрицателно въздействие върху определени градинарски дейности. Откриването на тези дни помага на календара на градинаря за септември 2019 г.

Благоприятни и неблагоприятни дни: табл

Благоприятните дни имат положителен ефект върху изпълнението на определени работни места. През този период се извършва сеитба, засаждат се разсад. За да се улесни навигацията на градинарите и градинарите, всички благоприятни за засаждане дни в календара са прехвърлени на масата.

Засадените култури в благоприятни календарни дни ще се вкоренят добре, ще имат време да пуснат корени преди зимата

Най-неблагоприятните дни в календара, забранени за сеитба и засаждане на разсад, са числата 14, 27, 28, 29. Градинарите и градинарите не трябва да засаждат нищо в наши дни. По-добре да ги използвате за други селскостопански работи.

Календар на градинаря за септември 2019 г.

С началото на есента градинарят има много грижи. Време е да вземете календара и да имате време да завършите цялата работа на вашия сайт.

Календар за засяване на градинаря за септември

През есента градинарите сеят зимни култури, както и тези, които растат в оранжерията. Календарът посочва благоприятни дни за всеки зеленчук и кореноплодни зеленчуци. Това обаче не означава, че те не могат да се засяват по друго време. Просто трябва да избягвате само забранени дни.

Смята се, че посевите, засяти от градинар според календара в благоприятни дни, ще донесат изобилна реколта.

Съвети за грижа за зеленчуци през септември

Експертите съветват градинарите да вземат зеле през септември. Първият месец на есента се счита за важен за този зеленчук. Главите от средни и късни сортове започват да набират сила. Ако зелето не расте добре, градинарят трябва да го подхрани през септември. Най-евтиният и лесен вариант е да приготвите напоителен разтвор от 10 литра вода и 20 г сода.

За да нахрани зеле през септември, градинарят може да използва специални фабрично приготвени препарати

Ако градинар отглежда брюкселско зеле, то през септември тя се нуждае от специално внимание. Културата отглежда глави зеле преди настъпването на студено време. Липсата на глави се наблюдава при липса на влага и интензивна топлина. Зелето трябва да се полива. За да ускорите образуването на глави зеле, прищипете върховете.

Други често срещани зеленчуци не се нуждаят от специални грижи през септември. По това време градинарите вече събират реколтата, консервират, правят подготовка за зимата. В леглата все още има домати, патладжани, тиквички, чушки. Ако септември е горещ, тогава зеленчуците се нуждаят само от поливане.

Събиране и приготвяне на семена през септември

С настъпването на есента повечето градински култури образуват семена. Идва момент, когато градинарят трябва да ги събере и отново незаменим календар ще помогне по този въпрос.

Важно! Когато събира зеленчукови семена, начинаещ градинар трябва да знае, че те не могат да бъдат събрани от хибриди. Такива семена няма да растат през следващия сезон или култури, отглеждани от него, ще донесат лоша реколта.

Ако използвате календара за засяване на градинаря за септември 2019 г., тогава следните дни се считат за благоприятни за събиране на семена:

 1. От 1 септември до 2 септември растящата луна е в зодиакалното съзвездие Везни, което се счита за признак на средна плодовитост. В допълнение към семената, градинарят в тези дни според календара може да избере засаждане на картофени клубени.
 2. Периодът от 10 до 11 септември е нарастващата луна във Водолей. Не се препоръчва да се засажда нещо според календара. Растенията ще умрат или няма да се дадат. За градинаря това е оптималното време за събиране на семена.
 3. От 25 до 26 септември намаляващата луна е в Лъв. Зодията е напълно безплодна. Градинарят може да събира семена.

Времето за събиране на семена може да се извърши от градинаря във всеки друг ден, независимо от препоръките на календара, с изключение на 15-16-17. Основното е, че узряват. Кълняемостта за следващия сезон ще зависи от това.

Събиране и съхранение на посевите през септември

С началото на есента узряват повечето кореноплодни растения и зеленчуци. Има горещ сезон за градинаря, свързан със събирането на зимата. Ако се ръководите от лунния календар на градинаря за септември 2019 г., тогава е по-добре да го съберете и съхранявате през следващите дни:

 1. 3-4 септември, нарастващата луна в Скорпион. Градинарите събират моркови, царевица, цвекло.
 2. На 5-6-7 септември растящата луна в Стрелец. Градинарите изкопават кореноплодни зеленчуци, див лук, батун, слагат зеленчуци за съхранение.
 3. 8-9 септември, нарастващата луна, зодия - Козирог. За градинарите е подходящо време за събиране на корени.
 4. 10-11-12 септември нарастваща луна, зодия - Водолей. Градинарите събират узряла реколта от всички култури, изкопават многогодишен лук и ги поставят на съхранение.
 5. 13 септември растящата луна, зодия - Риби. Градинарите изкопават кореноплодни растения за зимна дестилация, премахват лука, батуна.
 6. 15-16-17 септември, намаляваща луна, зодия - Овен. Градинарите събират реколта от всички култури, но според календара не се препоръчва да ги поставяте върху семена.
 7. 18-19 септември, намаляваща луна, зодия - Телец. Оптималното време за градинаря да изкопае корените.
 8. 20-21 септември, намаляваща луна, зодия - Близнаци. Градинарите събират зеленчуци, кореноплодни култури, включително късни сортове картофи. Реколтата се изпраща за дългосрочно съхранение.
 9. 25-26 септември, намаляващата луна в Лъв. Градинарите събират всички зрели зеленчуци и корени, включително късните картофи. Реколтата според календара е подходяща за дългосрочно съхранение.
 10. 30 септември растяща луна, зодия Везни. Градинарите събират корени за дългосрочно съхранение.

Първият месец на есента е свързан с масовата реколта от домати.

Основният узряващ зеленчук през есента е доматът. Градинарите събират реколта в големи количества. Доматите се консервират, зелените плодове се изпращат да узреят. Има зимни сортове. Такива неузрели домати се поставят в кутии, изпращат се в хладно сухо мазе. Те узряват до началото на зимата.

Лукът се събира само от тези зрели сортове. Ако има зелени пера и шията все още е дебела, спрете да поливате. Засега такъв лук може да се изкопае за салати.

Кои дни могат и не могат да бъдат ангажирани със заготовки

Суеверните домакини използват календара дори за опазване. Смята се, че ако капаците на консервите са подути, съдържанието е почерняло или консервацията се е оказала безвкусна, неблагоприятните дни са виновни.

Смята се, че зеленчуците, събрани или консервирани в благоприятни дни според календара, са най-вкусните и се съхраняват дълго време.

Според лунния календар на градинаря за септември 2019 г. е необходимо да се занимавате със заготовки, като се придържате към следните правила:

 • мариновайте зеленчуци и правете конфитюр, когато луната е в Лъв или Овен;
 • не можете да туршиете, навивате на руло, зеле, захаросани плодове, когато луната е в Риби, Дева и Рак;
 • кисело зеле, когато луната е в Овен, Стрелец, Козирог или Телец.

С настъпването на пълнолунието движението на течности спира. Консервацията, направена по това време, няма да се съхранява дълго време. По време на затъмнение на слънцето или луната, както и деня преди и след събитието, не можете да солите, да готвите конфитюр.

Съвет! Неутралните дни не са подходящи за съхранение, които трябва да се съхраняват дълго време. Този период се използва най-добре за осоляване на зеленчуци, предназначени за консумация през целия месец.

Подготовка за следващия сезон

От септември градинарите започват подготовка за следващия сезон. Работата е свързана с почистване на освободените площи от градината от плевели, планиране на лехи, оран на почвата и внасяне на торове, засаждане на сидерати, засяване на зеленчуци в оранжерия.

Според календара на градинаря, следващите дни на септември са благоприятни:

 1. 3-4 номера в оранжерии градинари сеят домати, карфиол и пекинско зеле. В градината те сеят киселец, спанак, вода и разрохкват почвата.
 2. 5-6-7 броя се занимават със засяване на зелено торене, аспержи, изкопаване и разрохкване на почвата.
 3. На 8-9-ми градинарите се занимават с поливане, прищипвайки издънки от незрели култури.Разсад от краставици, карфиол, зеленчуци се трансплантират под приюта.
 4. На 13-ти от календара се препоръчва подхранване, подготовка на лехи, засяване на сидерати.
 5. 15-16-17 брой градинари се занимават с обработка на почвата, премахване на плевели. Можете да посеете зелено торене.
 6. На 18-19-ти се полага компост, подготвят се лехите, нанася се органично торене. Според календара можете да започнете да кацате батун под прикритие.
 7. На 20-21 е оптимално да се извърши дълбоко изкопаване на хребети, разрохкване на почвата. Поливането на растенията е неприемливо, в противен случай вредителите бързо ще се размножат. Според календара, прищипването на растенията се препоръчва за ограничаване на растежа, лечение от болести.
 8. На 22-23 градинарите засаждат многогодишен лук, корен зелени под подслона, разхлабват почвата, полагат компост.
 9. На 25-26-ти цялата работа е свързана с обработка на почвата и контрол на вредителите.
 10. На 30-ти градинарите приготвят лехи за чесън. Можете да трансплантирате зеленина или люти чушки в саксия за отглеждане на перваза на прозореца през зимата.

Някои подготвителни работи за следващия сезон не трябва да се извършват стриктно според календара. Например, можете да се справите с леглата и градината, можете да обработвате почвата, когато времето позволява и има свободно време.

Календар на градинаря за септември 2019 г.

С настъпването на септември градинарят има подобна работа. Време е за грижа за растенията, прибиране на реколтата, опазване. Септември е благоприятен за засаждане на разсад от ягодоплодни храсти.

Септември е благоприятен за засаждане на цариградско грозде, малини, къпини, касис

Какво и как може да се размножава през септември

С настъпването на първите дни на есента лунният календар на градинаря за септември 2019 г. вече трябва да е под ръка. Трябва да се свърши много работа. За градинар септемврийските дни са оптимални за размножаване на плодови и ягодоплодни култури.

Малини, засадени през септември, ще имат време да пуснат корен преди зимата.

Според календара за градинарите ще бъдат предпочитани следните дни:

 1. На 1-2 септември градинарите подготвят дупки за засаждане, размножават култури чрез резници. Добри дни за засаждане на ягодоплодни и декоративни храсти, дървета, подрязване на сухи клони, ягодови мустаци.
 2. На 3-4 номера градинарите засаждат разсад от ягодоплодни храсти, грозде, окосена тревна трева, но не се препоръчва да се пресаждат възрастни растения и да се отрязват клони според календара.
 3. 5-6 септември е добър за засаждане на резници. Можете да засадите морски зърнастец, орлови нокти, шипки. Градинарите се занимават с премахване на свръхрастежа, третират градината от вредители.
 4. На 8-9-ия от календара се препоръчва да се засаждат дървета-контейнери. В градината се извършва санитарна резитба и се третират вредители. Градинарите засаждат касис и цариградско грозде.
 5. На 10-11 септември не се извършват кацания. Културите не се размножават и растат слабо. Можете да направите премахването на свръхрастежа, като подрязвате ягодовите мустаци.
 6. 13 септември се провежда под плодородната зодия. Страхотен ден за пресаждане на градински култури, засаждане на всички ягодови храсти, дървета.
 7. На 15-16-17, според календара, градинарите отрязват сухи клони, издънки, ягодови мустаци и обработват градината от вредители.
 8. 18-19 септември е плодороден ден според календара. Градинарите се занимават със засаждане и разделяне на контейнерни храсти и дървета.
 9. На 20-21 те третират стволовете на дърветата, премахват обраста, косят тревни площи.
 10. На 22-23-24 септември, според календара, се засаждат ягодоплодни храсти, морски зърнастец, те се занимават със санитарна резитба.
 11. На 25-26 се косят тревни площи, издънките се отстраняват.
 12. На 30 септември градинарите засаждат ягодоплодни храсти, контейнерни дървета, наслояване за размножаване на градинарски култури.

Размножените култури според лунния календар на градинарите за септември 2019 г. ще имат време да пуснат корени преди зимата, а през пролетта те бързо ще растат.

Благоприятни дни за засаждане и пресаждане на плодови и ягодоплодни култури

Ако изберете най-благоприятните дни според календара, тогава засаждането и пресаждането е най-добре да се извърши на 5-ти, 6-ти, 13-ти, 18-ти, 19-ти, 20-ти, 23-ти, 24-ти, 30-ти. Луната ще има добър ефект върху почвата. Плодовите и ягодоплодни култури бързо ще пуснат корени, ще преживеят мразовитата зима, ще се събудят рано през пролетта и ще растат.

Съвети за грижи за плодови и ягодоплодни култури

С настъпването на есента основната работа на градинаря е санитарната резитба. Премахнете всички сухи, неправилно растящи и повредени клони, излишни млади растежи. Сайтът е изчистен. Всички отрязани клони и паднали листа се изгарят или се използват за полагане на топли лехи, купчини компост.

От септември готовият компост може да се постави в земята и да се положат нови купчини компост за следващия сезон.

За да спасят кората от слънчево изгаряне и увреждане от вредители, градинарите третират долната част на ствола на дървото с вар. Важно е да се извърши есенно подхранване. Непосредствено преди зимата градинарските култури трябва да натрупат сила, да положат плодни пъпки.

Събиране и съхранение

Според лунния календар на градинаря през септември, от първите числа те започват да събират лечебни билки. Периодът е благоприятен за приготвянето на ликьори, вина.

Плодовете от късни малини са чудесни за сладко

От 5-ти домакините започват да консервират сокове, готвят конфитюри, консерви, а на 13 и 20 септември според календара се счита за благоприятен ден за сушене и замразяване на реколтата. Оптимално е да направите пикаене на ябълки на 23-ти.

Септемврийски знаци за градинари

Несъмнено лунният календар на градинаря за септември е добър помощник. Невъзможно е обаче и да се спори с народни знаци.

Берете офика за дъжд и когато има малко плодове, есента ще бъде суха

Има много признаци, по които старите градинари са предсказвали времето, реколтата, природните явления. Най-интересните са:

 • Септември гръмотевици към топла есен;
 • скорци, които не са отлетели, предвещават суха и продължителна есен;
 • цъфнало глухарче, лебеди, които не са летели на юг, свидетелстват за дълга топла есен;
 • сухото и топло време през септември предвещава късното пристигане на зимата;
 • ако пчелите плътно отпечатват тави, скоро очаквайте пристигането на студено време и зима.

Градинарите съдят за пристигането на ранната пролет по времето. Ако септември е студен, снегът ще се стопи рано.

Дни за почивка през септември

С настъпването на есента градинарите, както и градинарите, работят неуморно. Не трябва обаче да си отказвате останалото. Благоприятни номера за пътуване: 1-2, 5-6, 8-11, 16-17, 19, 24, 27, 29.

За много летни жители най-добрата ваканция се счита за природа.

Началото на есента е белязано от сватби, тържества и банкети. За такива събития числата се считат за благоприятни: 1-2, 5-6, 8-13, 16-17, 19-27, 29.

Заключение

Календарът на градинаря за септември 2019 г. е само препоръка. Във всеки отделен случай трябва да можете самостоятелно да вземете правилното решение за извършване на селскостопанска работа.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство