Лунният календар на градинаря за октомври 2019 г.

Лунният календар на градинаря за октомври 2019 г. ви позволява да изберете оптималното време за работа на сайта. Ако се придържате към биологичните ритми на природата, определени от лунния календар, можете по-успешно да прибирате и засаждате за следващия сезон.

Лунният календар за градинаря и градинаря за октомври 2019г

Когато се грижат за обекта, градинарите се придържат не само към общите препоръки относно времето и метеорологичните условия. Фазите на Луната също са взети под внимание.

Фази на луната

През октомври 2019 г. нощната звезда ще посети всяка от съществуващите фази:

 1. Растежът на Луната ще падне във времевия период от 1 до 13.
 2. На 14-ия от лунния календар ще има пълнолуние.
 3. От 15-ти до 27-ми луната ще намалява.
 4. Новолунието ще се състои на 28.
 5. От 29 до 31 луната отново ще започне да расте.

Придържайки се към лунния календар 2019, градинарите могат да извършват есенна работа възможно най-ефективно.

Нощната звезда влияе върху всички процеси, протичащи в живите организми на Земята.

Благоприятни и неблагоприятни дни: табл

Таблицата за 2019 г. ще помогне на градинарите да изберат най-изгодните интервали от време за градинарите:

Работа

Най-добрите дни за свършване на работата

Лоши дни

Засаждане на култури, градинарство и градинарство

Добре подходящ за дни на засаждане на нарастващата луна - 1 и 2, растежът на културите стимулира засаждането на 10 и 11. Можете да посеете градински култури, за да намалите слънцето - 15 и 16 след пълнолунието, в дните преди новолунието, както и 30 и 31 след новолунието.

Пълнолунието е на 14-ти, дългият период на новолунието е от 27 до 29.

Прибиране на реколтата

5 и 6 за лечебни растения, 7 и 9 за грудкови. 12, 13, 16 са благоприятни.

Отметка за съхранение

17-23, 26, 30 и 31

Събиране на семена и грудки за сеитба

7-9

Важно! През октомври 2019 г. само няколко дни не са подходящи за каквато и да било работа от градинарите. Ако има голяма нужда от засаждане на култури, градинарите също могат в наши дни, но резултатите ще бъдат значително по-лоши.

Календар на градинаря за октомври 2019

В допълнение към общия лунен график, отбелязващ добри и неблагоприятни дни за летните вили, за градинарите е полезно да знаят по-подробен план за октомври 2019 г. Някои дни са по-добри за засаждане на култури, докато други трябва да отделят време за такива есенни работи като резитба, разхлабване и подхранване.

Календар за сеитба за октомври 2019 г. за градинари

Диаграмата на лунната фаза за 2019 г. дава следните препоръки за всеки от дните:

 1. Пристигащият лунен диск осигурява на градинарите благоприятни условия за засаждане на ревен в градината, лук и чесън и киселец на 1-во и 2-ро число. Лукът и карфиолът могат да бъдат засадени в оранжерията.
 2. 3 и 4 са идеални за засаждане на чесън в градината и зелени зеленчуци в оранжерийни условия. Можете да засадите маруля и зелен лук.
 3. От 5 до 6 се препоръчва да се сеят чесън и лук, киселец и магданоз в леглата.Можете да засадите магданоз и цвекло в оранжерия, да засеете кресон и спанак на закрито и да поставите карфиол в тъмна стая, за да расте.
 4. От 7 до 9 не се препоръчва на градинарите да засаждат градински и оранжерийни култури. Посочените дни на октомври 2019 г. според лунния календар са подходящи за друга работа на сайта.
 5. На 10 и 11 можете да обърнете внимание на засаждането на спанак, горчица и магданоз в парникови условия. На леглата в тази лунна фаза градинарите трябва да засаждат киселец, а в затъмнена стая - да изпращат карфиол и циклична салата за отглеждане според календара.
 6. 12-то и 13-то число са подходящи за почти всички видове посевни работи. Градинарите могат да сеят зеле, копър и лук, растителни корени и билки, както в оранжерия, така и на открити лехи.

  За октомврийските насаждения в градината са подходящи строго определени календарни дни.

 7. От 15 до 16 можете да засадите лук, а в оранжерията - цвекло, горчица и спанак.
 8. От 17 до 19 си струва да си вземете почивка в посевите и да отделите време за грижа за градината.
 9. 20 и 21, можете да засадите моркови, репички и цвекло в градината на открито, при условие че градинарят е избрал зимоустойчиви сортове.
 10. На 22 и 23 октомври е по-добре да отделите време за оранжерийни растения, календарът ви позволява да засадите маруля, копър, ревен, можете да посеете кимион, многогодишен зелен лук и кориандър.
 11. 24 и 25 при сеитба отново направете пауза и насочете вниманието към други задължения, подготвяйки почвата за зимата и торене.
 12. 26, според лунните фази можете да засадите кореноплодни зеленчуци в затворена оранжерия, както и горчица, кресон и маруля.
 13. На 30 и 31 октомври 2019 г. лук от всякакъв сорт се засажда в оранжерия, а в града - чесън преди зимата.
Внимание! Както показва лунният календар, през октомври 2019 г. всяка работа трябва да бъде изоставена на 14 октомври и от 27 до 29 - дните на пълнолунието и новолунието са слабо подходящи за градинарите.

Събиране и съхранение

През октомври 2019 г. градинарите ще трябва да мислят не само за есенното засаждане на култури, но и за реколтата през текущата година. По-голямата част от работата попада на септември, но през октомври някои кореноплодни растения все още остават в лехите и в оранжерията:

 1. Петият и шестият календар на лунните фази показват събирането на коренища от лечебни растения, ако има такива в градината. Но в наши дни не се препоръчва да докосвате кореноплодни растения и зеленина.
 2. Периодът от 7 до 9 октомври е идеален за събиране и съхранение на картофи. По това време градинарите могат да започнат да събират семена от ценни култури за последващо засаждане.
 3. 12 и 13, може да се обърне внимание на събирането на плодове, които впоследствие ще се използват за медицински цели.
 4. 15 и 16 е добър ден за масово прибиране на реколтата за постоянно съхранение през зимата.

По-добре е да берете зеленчуци и плодове според астрономическия график.

По правило в средата на октомври според календара последните остатъци от реколтата вече се отстраняват от леглата, както на открито, така и в оранжерията. Ето защо, по-нататък през 2019 г. градинарите трябва само да се грижат за полагане на кореноплодни растения, луковици и билки за съхранение, това може да се направи от 17 до 23, както и 26 и 30-31.

Събиране и подготовка на семена

Семената за последваща сеитба се събират от зрели или дори леко презрели растения. Но основно, реколтата според календара завършва до края на септември, след това идват първите студове и рискът от просто загуба на семето се увеличава.

Оптималното време за събиране на семена и кореноплодни култури, предназначени за последващо засаждане, е 7, 8, 9. Лунният календар 2019 препоръчва на градинарите да приключат с прибирането на материала до средата на месеца.

Когато можете и не можете да се справите със заготовки

Лунният календар 2019 дава определени препоръки за това кога да се обработва и съхранява събраната реколта за зимата:

 1. Според лунния календар е оптимално да ферментираме зеле за градинари от 3 до 6, както и от 12 до 16, с изключение на пълнолунието.
 2. От 3 до 4 можете да замразите зеленчуци и плодове, 30 и 31 са подходящи за такива заготовки.
 3. За ецване и ецване, както и за приготвяне на конфитюри и консерви, 12-13-ият ден е оптимален.

Не се препоръчва да се занимавате с прибиране на реколтата за градинари от 10 до 11 лунни дни. Нежелателно е да се извършва такава работа в деня на пълнолунието, те не са много подходящи за детайли 20-25 и 28. Всички останали дни на октомври са неутрални за градинаря.

В определени дни от астрономическия цикъл заготовките са по-вкусни.

Съвети за подготовка за следващия сезон

Заедно с прибирането на реколтата и прибирането на реколтата през октомври 2019 г., трябва да помислите за грижа за почвата и подготовка на градината за следващата година. Градинарят, преди окончателното пристигане на студеното време, трябва да добави подхранване към леглата и да извърши последното поливане, плевене и разхлабване на почвата.

Според лунния календар такава работа трябва да се извърши в рамките на определен период от време:

 1. Можете да поливате и да полагате торове в земята на 1-ви, 2-ри, 15-ти, 19-ти. Също така, от 12 до 13, можете да отделите време за хранене.
 2. 3 и 4, както и 30 и 31 поливането не се препоръчва. Но в наши дни градината може да се третира срещу болести и вредители.
 3. Разрохкването и плевенето е най-добре да се направи на 1-ви, 2-ри, 17-и, а също и на 22-ри. Почвата ще реагира положително на плевелите и оросяването от 24 до 25 октомври.

В дните на пълнолунието и по време на новолунието е по-добре да не се извършва поливане, хранене и друга работа.

Календар на градинаря за октомври 2019

Лунният график не само диктува времето за работа в градината, но и регулира грижите за градината. По-добре е да прехвърлите овощни растения и храсти на земята в съответствие с астрономическите фази на лунния календар 2019, същото важи и за обработката на почвата и отрязването на растенията.

Небесният спътник на Земята влияе върху растежа на градинарските култури

Календар за засаждане за октомври 2019 г. за градинаря

Вторият месец на есента е много подходящ за засаждане на плодови и ягодоплодни култури, при условие че те са достатъчно студоустойчиви и реалните температури през октомври 2019 г. не падат под нулата.

Най-добре е градинарите да засаждат ягодоплодни храсти в началото на месеца. Можете също така да извършвате работа след новолунието.

Средата на месеца е подходяща за присаждане на разсад на дървета. Можете също така да кацнете от 1 до 4 лунни дни.

Лунният календар директно съветва да не се ангажират градинарите да засаждат градински растения на пълнолуние и на нарастваща луна, тъй като посадъчният материал не се вкоренява добре в наши дни.

Грижа за овощни и ягодоплодни култури през октомври

Дърветата и овощните храсти, растящи в градината, изискват особено внимателна поддръжка през октомври 2019 г. Те трябва да бъдат подготвени за наближаващата зима, а лунният календар 2019 посочва оптималните дати за градинарство:

 1. Календарът съветва да се нанасят торове върху почвата в съответствие с фазите на луната през първите 2 дни от месеца, след това непосредствено след пълнолунието, на 15-и и малко преди новолунието, на 26. Градинарите са разрешени за добавяне на подхранване на земята на 5 октомври.
 2. Поливането в градината обикновено се извършва едновременно с торенето, тъй като торовете се разтварят по-добре и по-ефективно във влажна почва. Следователно поливането трябва да се извършва едновременно с торенето.
 3. За подрязване на дървета и храсти през 2019 г. 5 и 6 са идеални преди новолунието, както и 17 и 19 непосредствено след него. За санитарно отстраняване на сухи клони и обрастване градинарите могат да изберат 26 и 31.
 4. На 3-ти и 4-ти можете да избелите стволовете на овощните дървета, това ще ги предпази от вредители през зимата и няма да им позволи да се напукат при силни студове. В наши дни и дори от 7 до 9 градинарите могат да се занимават с разхлабване на почвата под стволовете и премахване на плевели.

Преди зимата градината трябва да се почиства в съответствие с астрономическите лунни цикли.

Пръскането на дървета и ягодоплодни храсти през зимата е най-добре през първата половина на месеца, при благоприятно време - в средата след пълнолуние. И 22 и 23 за градинар е много полезно да се мулчира почвата с органични торове.

Събиране и преработка, съхранение

Последните плодове от храсти и овощни дървета обикновено се събират в началото на октомври.Лунният календар 2019 препоръчва да се спазват общоприетите срокове, брането на ябълки, круши, малини и други храсти се препоръчва до 3-ти. След това започва сезонът за събиране на реколтата за дългосрочно съхранение от градинарите.

Градинарите могат да събират реколтата през всички лунни дни през октомври, с изключение на пълнолунието и новолунието. В същото време 1, 20 и 21 са особено добри за замразяване и сушене на плодове и плодове.

Съвет! При прибирането на реколтата е важно градинарите да се придържат не само към лунните фази и календара, но и да наблюдават времето. Ако настинката дойде по-рано от обикновено, трябва да побързате със събирането.

Кога може и не може да се размножават овощни култури през октомври

Много градинари предпочитат да размножават храсти и овощни дървета чрез резници, наслояване и отглеждани резници не през пролетта, а през есента. Тази процедура има своите предимства; по време на есенното засаждане разсадът изисква по-малко грижи от градинаря.

Според календара за 2019 г. лунните дни от 1 до 13 са идеални за отглеждане на дървета и храсти. Луната расте по това време и според народния календар във фазата на растеж на нощната звезда земните области на растенията също се развиват по-бързо. От 15 до 27 октомври, по време на намаляващия период на лунния диск, те ще се развиват по-зле. Все пак е възможно градинарите да размножават култури, забранено е това да се прави само при пълнолуние на 14-и, както и на новолуние на 28-и и няколко лунни дни след него.

Много градински култури могат да бъдат засадени преди студа, важно е те да са устойчиви на студ

Зимоустойчивите сортове круши и ябълкови дървета, малини и касис, цариградско грозде и орлови нокти са най-подходящи за есенно развъждане. Сладките череши и череши и още повече сливите, кайсиите и прасковите не трябва да се докосват от градинарите през есента.

Народни поличби за градинари и фермери на камиони през октомври

През октомври градинарите могат не само да се ръководят от лунния календар, но и да помнят народните знаци. Вярванията помагат на градинарите да разберат какво предстои зимата и дали скоро ще дойде пролетта:

 1. Както знаете, топлият октомври предвещава студена зима за градинарите. В същото време се смята, че първият сняг през този есенен месец пада на земята 40 дни преди пристигането на истинската зима.
 2. Вярванията казват, че коя дата пада първият сняг през октомври, същата дата през пролетта на април ще бъде окончателното затопляне.
 3. Според признаците меката и топла зима е предвещана от есенна гръмотевична буря с гръмотевици през октомври.
 4. Но ако в средата на есента брезите и дъбовете са все още наполовина в листата, тогава зимата ще бъде дълга и сурова.

Дължината на зимата 2019 е важна за градинарите, тъй като влияе върху грижите за обекта. В мека зима градинарите трябва да се уверят, че насажденията и семената не се изтласкват или изгниват; в студа е необходимо внимателно да се покрият лехите и да се изолират дърветата.

Дни благоприятни за почивка

Почти всички дни на октомври през 2019 г. градинарите могат да си намерят работа на сайта. Но в същото време се препоръчва на градинарите да се откажат от всякакви дейности на пълнолуние и на новолуние.

Почивка за градината и градината също трябва да се дава през първите няколко дни след новолунието. По този начин е най-добре градинарите да почиват на 14 и 28, както и от 27 до 29 октомври.

Няколко дни от месеца се препоръчват за почивка по астрономически график.

Заключение

Лунният календар на градинаря за октомври 2019 г. регулира почти всички градински работи през целия месец. Необходимо е да следвате календара на лунните фази не сляпо, но разумно, но е много полезно да го вземете предвид при проучванията си.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство