Лунният календар на градинаря за юни 2019 г.

Разположението на Луната спрямо Земята и зодиакалните знаци има положителен или отрицателен ефект върху растителността на зеленчуковите и плодови и ягодоплодни градинарски култури. Фазите определят посоката на соковия поток, това е основният критерий, от който се ръководят астролозите. Лунният календар на градинаря за юни 2019 г. ще ви помогне да планирате правилното време за работа в страната и в градината.

Фази на луната през юни 2019 г.

Небесното тяло влияе не само върху състоянието на световния океан, определяйки приливите и отливите, то има подобен ефект върху флората. На нарастващата луна соковият поток се втурва нагоре, осигурявайки растежа на листата по дърветата и образуването на пъпки. Когато спътникът на Земята намалява, движението на сока променя посоката, осигурявайки хранене на кореновата система. Лунният календар е съставен, за да не навреди на дърветата при резитба и зеленчуците по време на плевене.

Лунният календар определя времето за засаждане през юни, посочва кои дни са подходящи за всеки вид култура и кога е по-добре да не започвате работа в градината или на личния парцел. На практика е доказано, че добивът и темпът на растеж са много по-добри, ако се фокусирате върху фазите на небесното тяло.

Таблица на благоприятните и неблагоприятни дни през юни 2019 г.

При съставянето на таблицата се взема предвид местоположението на небесното тяло според знаците на зодиака, някои от тях се считат за плодородни, други не.

Плодороден

Средно плодородна

Слабо плодородна

Безплоден

теле

зодия Дева

Близнаци

Водолей

Риба

Козирог

Овен

 

Рак

Везни

лъв

 

При засаждането според лунния календар в градината и на площадката се обръща внимание не само на фазите, но и в какъв знак е земният спътник.

Общ преглед на подходящите дни през юни според лунния календар

Новолунието трае 1 ден, за градинарите те определят 3 дни, последният във фаза на затихване и първият във фаза на нарастване на 2-4 юни. По това време, според лунния календар, се препоръчва да се въздържате от засаждане на зеленчуци и пресаждане на дървета, кореновата система в този момент е слаба. Можете да събирате корени, семена. Почистете района, изрежете сухи клони. Струва си да се въздържате от разрохкване и плевене.

Основната работа по лунния календар се извършва в първите дни от растежа на Луната, т.е. 5-9 юни. По време на вегетационния период всички хранителни вещества са насочени към горната част на растението, като основната посока в растежа отива към образуването на пъпки, млади издънки и зелена маса. Понастоящем можете:

 • растителни зеленчукови култури, трансплантирайте градински сортове;
 • за разрохкване на почвата и плевелите плевели;
 • нарязани плодови и ягодоплодни култури;
 • реколта;
 • трансплантирайте разсад на мястото;
 • вода и фураж.
Внимание! Лунната резитба на овощни дървета е възможна само на 5 юни.

Следващите 5 дни намесата във формирането на короната е нежелана. Всички хранителни вещества отиват за растежа на младите издънки, резитбата ще отслаби растението.

Поливането и подхранването може да се извърши на 10 юни, трябва да се въздържате от останалата работа, тъй като денят според лунния календар е неблагоприятен, особено за зеленчуковите култури.

От 11 до 16 юни 2019 г. по лунния сеитбен календар - основният връх на активната растителност. По това време можете да похарчите:

 • подготовка на почвата за засаждане;
 • премахване на плевели от площадката;
 • разрохкване на почвата на зеленчуковите култури;
 • прибиране на реколтата;
 • засаждане на разсад;
 • поливане, хранене;
 • третиране на растения от инфекции и вредители.

Време за ползотворна работа. Единствената работа, която не се препоръчва според лунния календар на градинарите и градинарите 2019 през юни във фаза на растеж, е резитбата на дървета и храсти.

При пълнолуние и през следващите два дни (17-19 юни) не се извършва работа в градината и в леглата.

Следващата фаза според лунния календар намалява. Потокът от сок е насочен към кореновата система. Време за прибиране на зрели кореноплодни култури. На 20, 21 юни не се препоръчва манипулация с почвата, невъзможно е да се плеви или разрохка почвата, за да не се повреди коренът по време на активната му вегетация. Допустима работа е дресинг на корени.

Датите от 22 до 27 са подходящи за работа с надземната част на растенията:

 • можете да прищипите култури;
 • образуват корона;
 • засаждам дървета;
 • извършват резници, правят наслояване;
 • прибиране на ранни култури, като топинамбур, ряпа;
 • засадете зеленчуци, които се умножават по луковицата;
 • засяване на семена.
Внимание! Трябва да се избягва прекомерното поливане, плевене и разрохкване.

През последните три дни (28-30) от намаляващата луна е по-добре да не се извършват активни манипулации. Можете да поливате или да храните растенията. Завържете лианоподобни видове, отстранете страничните издънки от домати или краставици. Според календара засаждането и засяването ще бъдат по-малко продуктивни, отколкото в средата на фазата.

Лунният календар за кацане за юни 2019 г.

Календарът на лунната фаза е незаменим помощник при работа на сайта. Не можете обаче да следвате сляпо препоръките. Всяка климатична зона през юни има свои собствени метеорологични условия, предимно ръководени от тях.

По-добре е да засадите зеленчуци, които се отглеждат в разсад, домати, патладжани, чушки в оранжерията в първите дни на лунния календар, на незащитена площ по-късно. Зелевите разсад са по-устойчиви на замръзване, като правило те се засаждат на открито, следователно те се ръководят от времето.

Препоръчителните дни за кацане се основават на лунните фази. Според календара на намаляващата луна се засаждат кореноплодни растения: моркови, картофи, репички, цвекло. Растения, които образуват плодове в надземната част - на нарастващата луна (домати, бобови растения, краставици, зеле).

Работата по засаждането на дървета в градината, като правило, се извършва по-рано, преди соковия поток. През първия месец на лятото растенията се гледат, отрязват, присаждат и при необходимост младите разсад се разпределят върху площадката.

Лунният календар за юни 2019 за градинари

Юни е месец на активна работа в градината и в градината. Есенният резултат при прибиране на реколтата зависи изцяло от първия месец на активния вегетационен сезон:

 • завършете засаждането на разсад в оранжерии или градински лехи;
 • засяване на повечето зеленчукови растения и зеленчуци;
 • прибиране на реколтата от зимни култури: чесън, моркови, ранна репичка, зеленчуци;
 • основната насока в началото на вегетационния период е грижата за растенията.

Лунният календар ще ви помогне да разпределите времето за максимална полза за зеленчуците:

Видове работа

Юнски числа

Бране, трансфер, кацане

5-7,14-16,23,24

Плевене и разрохкване

21,25,27,29

Поливане

Ако е необходимо

Лечение

3-5,7-9

Формиране на храсти, прищипване

20,25,29

Hilling

11,13,15

Коренна превръзка

23-27

Лунният календар за юни 2019 за градинари

В градината първият летен месец е активна работа на сайта. Сателитният фазов календар е предназначен за определен вид дейност. Необходима работа в градината в началото на основния вегетационен период за растенията:

 1. За млади разсад: ако полагането по време на засаждането на хранителни вещества е недостатъчно, се извършва подхранване. След цъфтежа зрелите овощни дървета също се нуждаят от оплождане, събитието ще има благоприятен ефект върху образуването на плодове в бъдеще.
 2. Поливането на млади разсад се извършва, мярката е без значение за възрастни култури.
 3. При младите култури кореновият кръг се разхлабва, тъй като почвата изсъхва.
 4. Фалшивата част на разстояние 1,5 м от земята е избелена с вар или боя на водна основа.
 5. Предотвратява растежа на плевелите; след плевене може да се използва като мулч за храсти и млади дървета.
 6. Тревата се коси в цялата градина, тя ще се използва за компостиране.
 7. От череши, ябълкови дървета, сливи и други култури, присадени върху диворастящо стъбло, издънките, образувани под присаждането, се отстраняват.
 8. Присадките, присадени в короната, започват да растат интензивно, образуват се и излишните издънки се отстраняват.
 9. В началото на лятото повечето от вредителите се активират; след плододаването ягодоплодните култури се третират от паразитни насекоми.
 10. Ако е необходимо, под клоните на овощните дървета се монтира опора.
 11. Те разхлабват и премахват излишните мустаци от ягодите, оставят само посадъчен материал за разплод, мулчират с дървени стърготини или игли между редовете.
 12. Малиновите храсти започват да образуват млади издънки, оставят най-силните, останалите се отрязват.

В началото на лятото има много работа на сайта, лунният календар за юни за градинаря ще ви помогне да го разпределите правилно.

Дни благоприятни за почивка

Според лунния календар, само няколко дни, в които е нежелателно да се извършва работа на сайта. Те се отнасят до засаждането на зеленчукови и плодови и горски сортове и тяхната земеделска технология:

 • 06. - Луната е в последната фаза на затихване;
 • 06. - новолуние, работата по това време е непродуктивна;
 • 06. - първата фаза от растежа на небесно тяло, соковият поток тепърва започва към горната част;
 • 06. - пълнолуние, растения в състояние на относително покой;
 • 06. - последният етап на упадък, растенията все още не са напълно реорганизирани в друга посока на соковия поток.

През тези 5 дни, само ако е необходимо, можете да поливате разсад и разсад или да ги обработвате срещу инфекция. По-добре да правите всичко преди или след това. Ако желаете, можете да почистите района, да подготвите контейнери за ранни плодове.

Заключение

Лунният календар на градинаря за юни 2019 г. се изчислява, като се вземе предвид положението на спътника спрямо Земята. Има юнски дати, които са оптимални за кацане и заминаване, те се разпределят между изгрева и падането на Луната. Дните ще бъдат различни за кореноплодни растения, дървета и зеленчуци, които образуват плодове в надземната част.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство