Направи си сам езерце в страната: снимка

Концентрираното мислене е един от най-добрите начини за вземане на информирано решение. Но не винаги е възможно поради разсейване. Най-добре е да помислите за нещо, заобиколено от зеленина или от езерце или поток. Можете да създадете такъв индивидуален кът за себе си, като построите изкуствен резервоар в страната. Той винаги ще радва очите на вашето семейство. Има няколко опции за това как може да се изгради и какви материали да се използват за това. Всъщност това може да бъде много по-евтино, отколкото изглежда случайно.

Избор на място

Наличието на малко водно тяло близо до собствения ви дом не е характерно за хората. По-скоро беше взето назаем от съседите. Мюсюлманите и китайците отдавна знаят ползите от медитирането и наблюдението в близост до водоем. Първите предпочитаха да имат фонтани и малки водоеми с правилна форма в затворените си дворове. Най-често за резервоара е избран кръг или овал. И те поставиха резервоара на място, което винаги се виждаше. Източните мъдреци предпочитали да не нарушават хармонията на природата, затова повтаряли нейните линии и не приемали изкуствени контури. Китайските паркове приличат на девствена, но добре поддържана природа.

Резервоарите, които се намираха в такива градини, едва ли биха могли да се нарекат малки. В някои случаи беше лесно да се движите по водата с лодка. Задължителен атрибут, който се намирал над водата, бил малък мост с форма на арка, който бил оплетен от различни растения. В японските традиции има и водни тела. Тези, които са били в Япония поне веднъж, може би са се чудили на размера на жилищата и други помещения. Тази националност винаги е гравитирала към минимализма. Следователно водните тела и различни езера отразяват тази характеристика. Те са малки, но изискани и запомнящи се.

За да настроите правилното настроение за езерце в страната, трябва да помислите къде и как ще бъде разположено. За да направите това, трябва да вземете инструмент, в който сте свикнали да записвате своите идеи или мисли и да запишете няколко точки:

 • от коя страна на двора е слънцето предимно през деня;
 • има ли парцел без дървета;
 • каква площ е на разположение за резервоара;
 • ще има ли риба в езерцето;
 • каква растителност би било добре да се постави в езерцето;
 • планира ли се разширяване на резервоара в бъдеще;
 • възможно ли е да се достави електричество на езерото;
 • дали е планирана зона за отдих в близост до резервоара.

Светлината е добра и би трябвало да е достатъчна, но не твърде много край езерцето. Водното тяло е чудесно място за растеж и развитие на водорасли. Те имат положителен принос за цялостната екосистема на резервоара, но когато са твърде много, водата ще съдържа по-малко кислород и това ще има отрицателен ефект, например, върху рибите. Също така не е много приятно да се съзерцава зелената повърхност на резервоара вместо чистата. Ето защо си струва да изберете такова място за резервоара, което ще бъде надарено със слънчевите лъчи за не повече от 6 часа през целия ден. В допълнение към развитието на водорасли, това ще доведе до бързо изпаряване на водата от езерото. Това също ще се отрази негативно на растителността, животните и бюджета, тъй като водата в езерото ще трябва постоянно да се долива.

Внимание! Езерото може да бъде с различна дълбочина, ако сте избрали дълбочина 2 или повече метра за вашата и искате рибите да са там, тогава тя може да остане на слънце по-дълго, тъй като водата се затопля по-бавно.Но си струва да се помни, че с повишаване на температурата на водата в езерото количеството кислород намалява, което може да доведе до смъртта на рибата.

Дърветата осигуряват сянка и можете да се отпуснете в нея през знойния ден. Също така е важно за езерцето, но ще трябва правилно да изберете разстоянието на резервоара от растенията. Ако това не е предвидено предварително, тогава резервоарът ще трябва постоянно да се почиства от падащи листа и клони. Такива отпадъци ще се утаят на дъното на езерото и ще предизвикат гниене, което ще окаже лошо въздействие върху резервоара. Друг недостатък на близкото разположение на дърветата или храстите до резервоара са техните корени. Както знаете, те винаги посягат към влагата. И в езерцето има много. Следователно кореновата система може да повреди хидроизолацията на резервоара. Може да е трудно да забележите това веднага, но водата от езерото ще намалее с висока скорост, което ще създаде допълнителни проблеми за резервоара и собственика.

Размерът е индивидуален избор. Всичко ще зависи от вашите предпочитания. Колкото по-голям е резервоарът, толкова повече усилия ще трябва да се положат, за да му се припомни. Но по-голямо езерце може да изглежда много по-интересно, около него можете да прецизирате зоната за релакс с беседка или шезлонги. Изберете място за местоположението на езерото, което се вижда ясно от прозореца, след което можете да му се насладите не само на улицата. Ако дърветата и храстите не се отразяват във водата на езерото, тогава винаги ще бъде възможно да се види небето с преминаващи облаци в него.

Помислете за система за филтриране на езерце. Винаги можете да почиствате езерцето на ръка, но ако е възможно да го приложите, тогава защо не го направите. Но допълнителен проблем за такова езерце е системата за захранване. Трябва да се обмисли дали материалите за линията ще бъдат на разположение и дали тя може да издържи необходимия товар. Резервоарът може да не е едноетажен, но с пързалка, от която ще изтече водата. За такова решение ще ви трябва и помпа.

Съвет! За правилната организация на повърхността на резервоара за риби е необходимо да се погрижите за специално задълбочаване за зимуване.

В този случай в езерцето трябва да има дупка, разположена под нивото на замръзване на почвата. Именно там рибите ще могат да се скрият през студения период. Обемът му трябва да бъде поне една пета от общия обем на езерото.

Избор на стил

Решеният проблем с местоположението на езерото не решава автоматично проблема с озеленяването и избора на стила на резервоара. За да се определи външният вид на бъдещия резервоар, е необходимо да се анализират няколко точки:

 • коя форма пасва по-добре на цялостния екстериор;
 • ще има ли строги редове в него;
 • трябва ли банките му да са по-високи от земната повърхност;
 • дали ще има няколко нива.

На етапа на определяне на стила на резервоара си струва да се мисли за растителността за езерото. Всяко растение има своя собствена ниша и е адаптирано към специфичната дълбочина на езерцето. Има растения, които са проектирани така, че дълбочината на езерцето да е не повече от 40 см. Наричат ​​ги още крайбрежна растителност. Други ще се нуждаят от повече пространство и дълбочина до 1 м. Такива растения се наричат ​​още растения с плитки води. Всичко, което е по-дълбоко от 1 метър, се нарича дълбоководно растение. Ако искате всички изброени типове да присъстват, тогава ще трябва да се погрижите за стила на стъпало отдолу.

Всички естествени резервоари са склонни към самопречистване. Дори и най-замърсеното езерце, което има определена степен на циркулация на течности, е в състояние да измие или рециклира отломки и вредни вещества, които попадат в него. Но за това такъв резервоар ще трябва да бъде оставен сам понякога в продължение на десетки години. Същата система трябва да бъде в изкуствено езерце. За да направите това, трябва правилно да балансирате всичко, което ще бъде в резервоара. Важно е да запомните, че растенията не трябва да заемат площ над 50% от резервоара, в противен случай живите същества могат да умрат и водата ще влоши свойствата му.

Ако къщата и двора са направени със строги линии в "високотехнологичен" стил, тогава редовен изглед към езерото би било отлично решение. Такова водно тяло предполага правилни геометрични фигури, било то квадрат, правоъгълник, триъгълник или друг многоъгълник. Когато дворът има разнообразна растителност и е близо до естествени насаждения, тогава трябва да помислите за езеро с пейзаж. Той няма строг контур. Всички линии на резервоара имат плавни завои и недостатъци. Езерото не предизвиква противоречия във възприятието. Някой предпочита нивото на резервоара да не съвпада с общото ниво на земната повърхност. Затова те полагат усилия да направят банките му малко по-високи. Този подход дава възможност за инсталиране на допълнителен фонтан. Обърнете внимание на пейзажа, който вече съществува. Може би може да се използва максимално. Например, ако повърхността има някакъв наклон на една страна, тогава ще бъде много лесно да се организира резервоар с няколко стъпки капки.

Справяне с материали

Основната задача, която се крие при създаването на езерце, е да предпази водата от потъване в земята. Добре е, ако на мястото вече има малко естествено езерце. Такова водно тяло може лесно да бъде прецизирано и превърнато в възхитително място. Не е нужно да се притеснявате за пълненето на езерото на редовни интервали. Но ако става въпрос за създаване на резервоар от нулата, тогава можете да използвате следните материали:

 • баня от чугун или метал;
 • пластмасова цев;
 • специални готови пластмасови контейнери;
 • запълване на площта с бетон;
 • обикновена пластмасова обвивка;
 • платформа, облицована с камък.

Както можете да видите, за езерце или друг резервоар можете да използвате всякакви контейнери, които се използват в домакинството, но вече са загубили нуждата си. Всеки тип езера изисква собствен подход по време на изпълнението, но има много подобни принципи в процеса на изграждане на резервоар. След това ще разгледаме варианти за резервоари, които могат да бъдат направени стъпка по стъпка със собствените си ръце в страната или в селска къща. Ще бъдат дадени снимки на примери за такива резервоари, за да си представим по-ясно как може да изглежда такава красота.

Внимание! Преди да използвате какъвто и да е материал за лятна вила, струва си да знаете добре за метода на неговото производство и токсичността. Ако продуктът има вредни емисии, това ще доведе до смърт на растителност и живи същества от резервоара.

Варианти за изпълнение

Когато се подготвяте за работа по производството на резервоар, струва си да придобиете инструмент, който ще е необходим във всеки случай:

 • щик и лопата;
 • количка за отстраняване на почвата;
 • Master OK;
 • рулетка;
 • ръчен, бензинов или електрически трамбовка.

За да завършите цялата работа по организирането на езерцето навреме и ефективно, ще трябва да проявите търпение. Не всичко може да върви в работата по подготовката на повърхността на езерото по начина, по който искате. Процесът може да изисква промени в зависимост от това каква се оказва почвата.

Използване на готовия контейнер

Езерце за лятна вила е лесно да се направи с помощта на специални контейнери, които се продават. Материалът за тях може да бъде PVC пластмаса или полипропилен. Всеки от тях е устойчив на корозия, така че не е нужно да се притеснявате, че резервоарът няма да живее дълго. Положителната страна на такива продукти за резервоара е и поддръжката. Ако поради небрежност дъното на резервоара е повредено, тогава е лесно да го запоите и езерото ще възвърне красотата си. Готовите контейнери за езерце могат да бъдат с различни размери и форми. Капацитетът им варира от няколко десетки литра до няколко тона вода.

Съвет! Вземете форма на езерце, подсилена с фибростъкло и гумена основа. Те са трайни и дълготрайни.

Трудности могат да възникнат само при транспорт.Ако езерцето е наистина голямо, тогава ще е необходимо оборудване за товарене както за транспортиране, така и за последваща инсталация. Един от най-трудните етапи на работа по инсталирането на такъв резервоар ще бъде пръстен. Факт е, че яма за такъв резервоар трябва да бъде изкопана близо до формата на контейнера. Дълбочината на ямата трябва да бъде такава, че контейнерът да е изравнен или леко измит. Често краищата на такива бани не са проектирани да създават резервоар, който ще бъде над нивото на земята. След като купата е поставена на мястото на бъдещия резервоар, тя трябва да е нивелирана. За целта поставете няколко нива на балончета по краищата и изсипете под дъното, за да постигнете идеален резултат. Допълнителна информация за инсталирането на такъв резервоар за резервоар може да се намери във видеото:

Внимание! В случая, когато резервоарът се планира да бъде наистина голям, но е известно, че долните слоеве на почвата имат известна нестабилност, тогава ще е необходимо допълнително да се укрепи.

За това се полага слой трошен камък от средната фракция. Височината на слоя е 20 см. Пясъкът се изсипва отгоре със същия слой и е добре набит.

Когато положението на резервоара на резервоара е зададено, тогава се прави пълнеж от пясък със среден размер на зърната. Ямата на резервоара трябва да е малко по-широка, така че да можете да набиете пясъка под стъпалата, ако има такива. В противен случай под тежестта на водата те просто ще се счупят. Освен това пясъкът може да се навлажни с вода, за да запълни всички кухини. Желаните растения се засаждат около резервоара. Преди да сложите риба в езерото, е необходимо да оставите растенията да свикнат с водата, както и да съберат необходимите микроелементи във водоема.

Нанасяне на полиетиленово фолио

Изработването на резервоар с помощта на полиетилен или PVC филм може да бъде по-трудоемка задача от предишната опция. Факт е, че езерото на ямата ще трябва да се формира независимо. За да направите това, преди да започнете работа, е необходимо да очертаете територията на бъдещия резервоар. За да се улесни това, се създава път от няколко фигури, като кръгове или правоъгълници. На места, където линиите им ще се допират, се показва необходимата форма на резервоара. За това можете да използвате бял пясък, брашно или настърган креда. Те се открояват перфектно на фона на трева и по-тъмни къдрици.

В процеса на изкопаване на езерото ще е необходимо да се уплътнят страничните стени. За да направите това, те могат да бъдат набивани със специален инструмент. Това ще помогне да се подреди по-късно езерото. Ако се чудите кой материал ще издържи по-дълго, тогава от полиетилен можете да преброите период до 5 години, PVC фолиото ще продължи 10 години или повече. Бутиловият каучук е лидер за резервоарите. Листов продукт, направен от този материал, ще ви позволи да забравите за необходимостта от поддръжка или ремонтни дейности в резервоара в продължение на 50 години, но също така е по-висок в цената.

Съвет! Можете лесно да спестите от закупуване на спално бельо от PVC езерце. За целта е достатъчно да се свържете с рекламна агенция и да разберете дали има стари банери.

Можете да вземете продукти с различни размери, тъй като с помощта на специално лепило те могат лесно да бъдат свързани в една равнина.

След като езерото е готово, можете да поставите филма. Тя трябва да повтори всички замислени контури. Може да е трудно да намерите подходящи парчета размер. В този случай ще бъде достатъчно да се осигури припокриване от 50–70 cm между съседните компоненти. След това те се залепват заедно със специално водоустойчиво съединение. Шевът няма да се раздели под налягането на водата на езерото. Можете да прецизирате дъното и ръбовете, така че филмът да не се вижда, като използвате големи камъчета или малки камъчета. Някой предпочита да монтира специална дървена платформа около периметъра, на която е удобно да си почива и която скрива всички несъвършенства на езерцето. Във видеото има повече информация за работата по инсталирането на такова езерце:

Бетонно езерце

Бетонната основа на езерото е един от трудните проекти за изпълнение.Това ще изисква допълнителни отпадъци върху компоненти за бетон, както и допълнително оборудване за смесване. Но такова езерце ще бъде подходящо не само за риби, но и за плуване. Ямата се прави в същата последователност, както е описана по-горе. Струва си да започнете от стените и да отидете по-дълбоко към средата, така че ще бъде по-удобно да изкопаете почвата. След това всички повърхности на бъдещото езерце са добре уплътнени. Бетонът има пори, така че водата може постепенно да изтече от него. За да предотвратите това, ще трябва да се погрижите за хидроизолацията на езерцето.

За тези цели е подходящ един от видовете субстрат, който беше споменат в предишните версии. Филмът за езерцето е спретнато разположен по контура с припокриване от горната страна на 60 см. Освен това рамката за езерцето е направена от метална армировка. Добре е, ако следва формата на стените. Клетките в мрежата трябва да бъдат на стъпки от 10 сантиметра или по-малко. След полагане на основата на езерото се приготвя разтвор. Всяка торба цимент ще изисква 200 кг пясък; при полагане на дъното се използва пълнител от фин чакъл. Необходимата консистенция на бетона за езерце трябва да бъде подобна на много дебела заквасена сметана. Ако е по-тънък, тогава просто ще потече надолу.

Ако воланите са планирани с ъгъл над 45 градуса, тогава ще трябва да инсталирате кофраж, който да поддържа бетона, докато се втвърди. Първата стъпка е да запълните стените на езерото. Първоначалният слой не трябва да надвишава 7 см. Изравняването се извършва с помощта на мистрия и други инструменти. След това се полага дъното. Целият периметър трябва да бъде положен с първия слой възможно най-бързо, така че след втвърдяването да образува един голям контейнер за езерцето. Ако тези условия не са изпълнени, ще се появят пукнатини и водата ще напусне.

След втвърдяване се полага още един слой бетон за езерцето. Това ще даде допълнителна сила, така че нищо да не се срути под тежестта. След пълен набор от сила, повърхността на бъдещото езерце изисква допълнителна обработка. За това могат да се използват битумни мастики, но те могат да бъдат доста токсични, но течното стъкло е идеалният претендент. Повърхността на езерото се изчиства от отломки под формата на остатъци от бетон, пясък и прах. За укрепване на горния слой се нанася грунд. Може да са необходими няколко слоя. След изсъхване на стените на езерцето се поставя течно стъкло. Неговият слой трябва да бъде най-малко 3 см. След като цялата работа приключи, можете да започнете да пълните и прецизирате. За да видите ясно процеса на инсталиране на такова езерце, гледайте видеоклипа:

Внимание! Можете да добавите желания оцветител към чашата с вода на езерото. Тогава дъното на такова езерце ще изглежда по-приятно и по-светло.

Използваме стара баня и цев

Ако наскоро сте заменили стара вана с нова, тогава не бива да отписвате първата и да бързате да я предадете на метал. Това ще бъде идеалната основа за организиране на малко езерце. Има няколко начина да го подредите. Например, тя може да бъде част от каскадно езерце. Може да се потопи и в земята, какъвто е случаят със закупен пластмасов контейнер. Лесно е да направите езерце с повдигнати брегове от баня. За да направите това, не трябва да го копаете, а по-скоро красиво да подреждате и украсявате. Около него можете да поставите малка купчина камък, която да затвори страничните стени. По-добре е да се третира външната част със специален грунд, така че металът да не страда от ръжда.

Езерцето с цевта има същия алгоритъм за инсталиране. Единственото условие е да не използвате железни бъчви за резервоара. Те се провалят много бързо и по-късно можете да се нараните за тях. Ако решите да направите това, тогава се погрижете за няколко слоя антикорозионно покритие.

Растения

Изграждането на езерце е само половината от процеса. Необходимо е да изберете правилните растения за езерцето. Тяхната цел не е само да радват окото. Важно е да се разбере, че цялата растителност за резервоар може да бъде причислена към една от категориите:

 • за оксигенация;
 • за пречистване на вода;
 • декоративни.

Увеличаването на нивото на кислород в резервоара е от голямо значение не само за самите растения, но и за живите същества. В резервоар такива растения обикновено се установяват във водния стълб, като само леко показват венчелистчетата или цветята си над повърхността. Изборът може да падне върху един от тях: urut, fontinalis, turcha, rdest, блато, елодея, блато и други. Те ще се нуждаят от почва. Ето защо, за да ги поставите в езерце, първо е необходимо да ги засадите в саксии. По-добре е да направите това през май, когато времето вече е доста топло. Сред тази група има и растения за резервоара, които ще осигурят неговата чистота. Това, например, може да бъде рога или каламус. Отлична гледка в крайбрежната зона на резервоара ще създадат котките и калужиците.

По-привлекателни са дълбоководните плаващи растения за водоема, на които всеки, който се озове на езерото или езерото, се възхищава. Това могат да бъдат различни видове водни лилии, двупичен апоногетон, бразения, плаващо езерце и други. Големите листа на тези растения намаляват температурата на водата. Те осигуряват сянка и блокират слънчевата светлина. Към тях трябва да се подхожда разумно, като се приземят в езерце. От време на време такива растения за резервоара ще трябва да се разреждат. Те бързо растат и запълват пространството.

Обслужване

Изкуственият резервоар няма да може да поддържа напълно чистотата на водата сам, така че ще са необходими усилия от страна на собственика. Например, някой използва търговски филтри за отстраняване на вредните примеси от водата. Други предпочитат сами да изградят такъв продукт за резервоар. За целта на дъното трябва да се постави дренажна помпа. Може да е от неръждаема стомана или чугун. Периодично той трябва да прокара вода през цев, в която филтриращите материали ще бъдат положени на няколко слоя. Като последното за резервоара можете да използвате чакъл, камъчета, пясък, въглен и активен въглен. Видео по направата на филтър за езерце е показано по-долу.

Няма нужда да се грижите за езерцето през лятото. Ще бъде достатъчно да освободите резервоара от плен на водорасли под формата на нишки, които могат да растат бързо, както и да добавите вода. През есента ще е необходимо да се улавят паднали листа и клони от резервоара с голяма честота. Изсушените стъбла и клони на растенията се подрязват през пролетта. В края на зимата, когато стане по-топло, можете да премахнете горната кора на леда и да го извадите от резервоара. В него се натрупва голямо количество вредни вещества. Освен това за резервоара може да са необходими аератори. Те могат да бъдат направени от въртящи се остриета или да бъдат положени на дъното с маркучи с бутилки в краищата, в които ще бъдат направени много малки отвори. След това компресорът подава въздух за насищане на резервоара с кислород. Видео инструкциите за направата на дънен аератор за езерце са дадени по-долу:

Заключение

Създаването на собствено езерце в някои моменти може да бъде много трудна, но доста интересна задача. Ползите от езерце близо до къщата трудно могат да бъдат надценени. Близо до такъв резервоар можете да прекарате незабравими мигове с любимия човек или членове на семейството. Езерото не трябва да е огромно, малък резервоар също ще радва окото.

Коментари (1)
 1. Благодаря за нещата! Много интересни идеи за градината

  31.05.2018 в 08:05
  Марина
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство